Bojkotovanie olympiády je hlúposť, tvrdí M. Lajčák

18.12.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák považuje bojkotovanie olympiády za hlúposť. Podľa neho by sa politika a šport nemali miešať. "Športovci si nezaslúžia, aby boli zaťahovaní do politických hier," vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády.

Reagoval tak na rozhodnutie niektorých svetových lídrov nezúčastniť sa na budúcoročných Zimných olympijských hrách v Soči.

Do Ruska nepocestuje francúzsky prezident Francois Hollande, svoju účasť odriekol aj nemecký prezident Joachim Gauck. Toto však rozladilo nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, s ktorou svoje rozhodnutie dopredu nekonzultoval. Chýbať bude tiež americký prezident Barack Obama. Biely dom oficiálne tvrdí, že Obama bude príliš zaneprázdnený. Všeobecne sa však predpokladá, že dôvodom neúčasti je porušovanie ľudských práv a diskriminácia homosexuálov v Rusku.

Lajčák pripomenul, že podobná situácia nastala v rokoch 1980 a 1984. Olympiádu v Moskve v roku 1980 bojkotovali napríklad Američania a západní Nemci pre ruskú inváziu v Afganistane. O štyri roky na to sa na letných hrách v Los Angeles nezúčastnili krajiny sovietskeho bloku okrem Rumunska ako odvetu za Moskvu.

Podľa Lajčáka by si politici mali vybavovať svoje veci na politickom a nie na športovom poli. "Nerobme teraz hystériu z toho, že keď sa každý nebude správať ako nemecký prezident, tak je zradca a nerešpektuje ľudské práva. Majme trošku sebavedomie a svoj vlastný názor," vyzval.

On sám pozvanie do Soči má, avšak ešte nevie, či bude môcť pre svoj nabitý pracovný program do Ruska vycestovať.
 

Vyberte región